Ype Henry volgde de studie geneeskunde in Leiden en de opleiding Oogheelkunde in Amsterdam (VUmc). Vanaf 1994 is hij als stafarts werkzaam in het VUmc met de aandachtsgebieden Cataract en Cornea. In 1998 startte Ype met een jaarlijkse enquête onder alle cataract- en refractiechirurgen in Nederland over gebruiken en technieken in de cataract- en refractiechirurgie. Hij is ook één van de grondleggers van de kwaliteitsregistratie Cataract van het NOG. Daarnaast ging Ype jaarlijks als vrijwilliger naar onder andere Cambodja, Vietnam en Marokko voor cataractoperaties en het verzorgen van trainingen. Tegenwoordig is Ype Henry lid van de Charity Committee van de ESCRS.
Voormalig oogarts Ype Henry heeft een lange en interessante carrière achter de rug. Een carrière die zich uitstrekt van de tropen tot aan de bestuurskamers van internationale oogheelkundige organisaties. Geboren en getogen in Nederland, begon Henry zijn medische opleiding zonder duidelijke richting naar de oogheelkunde.
“Mijn pad naar de oogheelkunde begon onverwacht”.
“In 1981 behaalde ik mijn artsendiploma en had ik nog geen plan voor een vervolg qua opleiding. Het idee om naar de tropen te gaan, trok mij sterk aan. Dit werd aangewakkerd na een avontuurlijke reis door Indonesië, die ik eerder tijdens mijn studie met een vriend had gemaakt. Na assistentschappen Interne en Gynaecologie en de Huisartsopleiding heb ik van 1985 tot 1989 als tropenarts in Papua New Guinea gewerkt.
Een prachtig avontuur als medical officer, drie jaar op een eiland en nog één jaar in de bergen. Na die vier jaar besloot ik om terug te gaan naar Nederland. Wat nu? Ik had te veel geopereerd om verder als huisarts te willen gaan en ik wilde de link met de Tropen openhouden. Oogheelkunde specialisatie werd mijn keuze om de link met de tropen open te houden en ook chirurgisch aan mijn trekken te komen”.
“Van 1990 -1994 deed ik mijn opleiding Oogheelkunde aan de VU in Amsterdam. Ik werd hierna staflid en heb toen, na een Fellowship in Rotterdam bij Jan Pamijer, de nieuwe techniek van phacoemulsificatie geïntroduceerd in de VU. Mijn betrokkenheid bij internationale oogzorg begon met Mekong Eye Doctors, een NGO die oogzorgprojecten in Vietnam en Cambodja ondersteunde. In 2012 ging ik voor het eerst naar Marokko met Santé Pour Tous. Van 1995 tot de Covid-pandemie reisde ik jaarlijks naar deze landen om oogkampen te organiseren”.
“Ondanks mijn pensioen voelt het goed om nog steeds iets te kunnen bijdragen”
“Ik kijk met voldoening terug op mijn carrière. Ik heb altijd genoten van de dynamiek in de academische wereld en de interactie met medisch professionals. Het goed kunnen spreken met en adviseren van patiënten, hen geruststellen en begeleiden, vond ik altijd zeer waardevol”. Sinds een aantal jaren zit ik in de Charity Committee van de ESCRS. We financieren nu drie Cataract projecten in Afrika, ondersteunen Cape Town University Ophthalmology training centre en verzorgen Cataract wet-labs met de Oertli CataRhex machine op het jaarlijkse COECSA congres in zuidelijk Afrika. “Het is essentieel dat we onze kennis delen en ervoor eraan bijdragen dat ook in minder ontwikkelde landen goede oogzorg beschikbaar is”.
Foto’s gemaakt in Zimbabwe tijdens het COECSA congres. Zo’n 50 oogartsen maken kennis met de basis Phaco technieken, d.m.v. wet-lab.
Oertli CataRhex en duurzaamheid. Een voorbeeld van milieubewuste innovatie.
“Alleen al in Nederland worden jaarlijks 180.000 cataractoperaties uitgevoerd, en het afval dat daarbij ontstaat, is aanzienlijk. Elke keer dat we een cataractoperatie uitvoeren, gooien we een complete set weg, inclusief alle tubing. Dit is verre van milieuvriendelijk”.
“De herbruikbare cassettes en Phaco-tip van de Oertli CataRhex zijn uniek als je streeft naar optimale duurzaamheid op de oogheelkundige OK.”
Henry prijst de CataRhex als een revolutionaire machine, niet alleen vanwege de geavanceerde technologie, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. “Het apparaat is compact en mobiel, wat het voor mij ideaal maakt voor gebruik in diverse settings. Waar Henry vooral de nadruk op wil leggen is duurzaamheid. “Wat de CataRhex uniek maakt, is dat je met één reusable cassette en tubing een hele dag kunt werken. Dit vermindert niet alleen het afval, maar is ook een enorme stap vooruit in het verminderen van de ecologische voetafdruk in de oogheelkundige chirurgie.” Daarnaast benadrukt hij de energie-efficiëntie van het apparaat: “De CataRhex verbruikt aanzienlijk minder energie en vereist minder onderhoud dan andere machines. Dit betekent niet alleen lagere operationele kosten, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst voor de oogheelkunde.”
“Duurzaamheid moet een kernwaarde zijn, niet slechts een bijzaak.”
Oertli’s focus op duurzaamheid is niet beperkt tot het ontwerp van de machine. De productieprocessen zijn eveneens milieuvriendelijk, met minimale afvalproductie en energieverbruik. “Dit sluit perfect aan bij mijn visie op duurzame medische praktijken en onze inspanningen binnen het NOG en de ESCRS om de oogheelkunde duurzamer te maken,” aldus Henry.
Waarom kiezen voor Oertli CataRhex3?
Het CataRhex 3 chirurgisch platform van Oertli bewijst dat grote dingen soms in kleine verpakkingen zitten. Met extreem compacte afmetingen en een gewicht van slechts vijf kilogram richt het phaco-apparaat CataRhex 3 zich systematisch op mobiliteit en draagbaarheid. Met de unieke SPEEP-pomp en de vertrouwde easyPhaco-technologie is de CataRhex 3 een effectief apparaat voor eenvoudig, veilig en efficiënt werken bij oogheelkundige operaties.
Maak het verschil – met de CataRhex 3 phacomachine van Oertli.