Meer weten?
Neem contact met ons op.
- info@lameris-group.nl
- 030- 600 87 11
Marjolein Ronday is een toegewijde oogarts met een diepgewortelde liefde voor vrijwilligerswerk. Haar liefde voor Afrika, Kenia in het bijzonder, wordt versterkt door haar Keniaanse echtgenoot. Marjolein is niet alleen oogarts, maar ook een pionier op het gebied van duurzaamheid in de oogheelkunde. Ze combineert haar medische expertise met een visie voor duurzame zorg, waarbij ze jaarlijks phaco-emulsificatieoperaties in Kenia uitvoert en kennis uitwisselt met lokale zorgverleners.
De weg naar de oogheelkunde en Afrika
Marjoleins reis naar de oogheelkunde begon met haar ambitie om arts te worden en haar wens om in het buitenland te werken. In 1983 had ze de kans om een jaar naar Amerika te gaan, waar ze veel Afrikaanse studenten ontmoette, waaronder John, die later haar echtgenoot zou worden. Deze ontmoetingen versterkten haar verlangen om na haar opleiding iets te betekenen in Afrika. Marjolein wist dat ze als oogarts in Afrika veel kon betekenen.
“In Kenia was er destijds maar één oogarts op elke miljoen mensen”.
Ze besefte dat ze in dit vakgebied echt een verschil kon maken. “Wat je je eigenlijk niet van tevoren realiseert als je oogarts wordt, is dat je ook heel veel mensen blij maakt,” zegt ze. Als iemand blind binnenkomt met staar en dat die persoon na een ingreep weer zelfstandig naar buiten gaat. Dat is natuurlijk fantastisch. Dat komt in Kenia regelmatig voor.
Uitwisselen van technieken in Kenia
Sinds ze haar opleiding in 2001 afrondde, heeft Marjolein zich zowel toegewijd aan haar werkzaamheden als oogarts. Naast haar werkzaamheden in Nederland reist ze jaarlijks naar Kenia om oogoperaties uit te voeren. Iedere reis wordt ze vergezeld door verschillende Nederlandse oogartsen die de phaco-emulsificatie, een moderne methode voor cataractoperaties, leert aan Keniaanse oogheelkundigen. Marjolein benadrukt dat het niet alleen gaat om het aantal operaties dat ze in Kenia uitvoeren, maar vooral om het overdragen van kennis en vaardigheden. “Wij leren de Small Incision Cataract techniek die ze in Kenia toepassen en wij leren hen juist de phaco”.
Ze heeft speciaal geïnvesteerd in de Oertli CataRhex 3. Marjolein legt uit: “Ik heb heel bewust gekozen voor de CataRhex 3 omdat het een heel klein, handzaam apparaat is”.
“Je neemt de CataRhex 3 gewoon mee als handbagage in het vliegtuig”.
Verder vertelt Marjolein: “Toen ik de tweede keer naar Kenia ging met de CataRhex was ik vergeten de stang mee te nemen waar het apparaat aan hangt. We moesten improviseren. We hebben het apparaat toen op een tafel geplaatst zodat we gewoon konden opereren. Dat is het voordeel dat hij zo klein en handzaam is”. “Verder vind ik het heel eenvoudig te bedienen en efficiënt met het aanzuigen van de brokken”. “Ideaal vind ik ook de herbruikbare onderdelen, zoals de reusable cassettes en de herbruikbare slangensets”.
Duurzaamheid in oogheelkunde
Duurzaamheid is een belangrijk thema in Marjoleins werk, zowel in Nederland als in Kenia. Ze merkt op dat er in Afrika veel minder verspilling is in de gezondheidszorg, wat volgens haar een waardevolle les is voor Westerse landen.
“In Afrika heb je op de operatiekamer ongeveer één emmer afval na een dag, in Nederland zit je dagelijks wel op acht grote vuilniszakken aan afval”.
“In Nederland gooien we alles na één keer weg,” vertelt ze. “In Afrika gebruiken ze mesjes en andere instrumenten opnieuw na sterilisatie, wat prima werkt.”
Marjolein streeft ernaar om ook in Nederland meer duurzame praktijken te bevorderen, zoals het gebruik van herbruikbare medische instrumenten en het verminderen van de hoeveelheid afval in operatiekamers.
“In Nederland gebruiken we wegwerpdoeken om patiënt mee af te dekken bij een operatie. Bij sommige patiënten komt het doek bijna tot de knieën. Totaal onnodig. Dan zijn het ook nog eens wegwerpdoeken. Waarom gebruiken we niet gewoon wasbare katoenen doeken, operatieschorten en mutsjes. Dat scheelt enorm veel afval”.
Marjolein is actief lid van de werkgroep Duurzame Oogheelkunde van het NOG, waar ze richtlijnen helpt ontwikkelen voor duurzamer werken. “We zijn nu aan het kijken wat de basic cataractset is die je eigenlijk moet steriliseren, zodat je niet te veel in zo’n set hebt,” legt ze uit. Bij Bergman Clinics, waar ze ook werkt, is ze betrokken bij de implementatie van de Green Deal, die gericht is op CO2-reductie.
De impact in Kenia en toekomstplannen
Marjoleins werk in Kenia is niet zonder uitdagingen. Ze heeft vaak te maken met beperkte middelen en faciliteiten, maar ze ziet deze obstakels als kansen om te leren en creatief te zijn. Momenteel werkt ze mee aan het realiseren van een nieuwe oogkliniek, bestaande uit meerdere verdiepingen. Nu vinden alle behandelingen plaats binnen één ruimte van het ziekenhuis.
Ze hoopt in de toekomst nog meer onderzoek te kunnen doen naar duurzame zorgpraktijken in de oogheelkunde, zowel in Nederland als in Afrika. “Ik hoop ook als de nieuwe oogkliniek er is in Kenia, dat we meer onderzoek kunnen doen op dit gebied. Om aan te tonen dat het hergebruiken van bepaalde instrumenten en materialen veilig is,” zegt ze.
Marjolein blijft gepassioneerd over het combineren van haar liefde voor oogheelkunde, onderwijs, en duurzaamheid, met als ultieme doel een blijvende impact te maken in zowel Kenia als Nederland.
Het CataRhex 3 chirurgisch platform van Oertli bewijst dat grote dingen soms in kleine verpakkingen zitten. Met extreem compacte afmetingen en een gewicht van slechts vijf kilogram richt het phaco-apparaat CataRhex 3 zich systematisch op mobiliteit en draagbaarheid. Met de unieke SPEEP-pomp en de vertrouwde easyPhaco-technologie is de CataRhex 3 een effectief apparaat voor eenvoudig, veilig en efficiënt werken bij oogheelkundige operaties.
Maak het verschil – met de CataRhex 3 phacomachine van Oertli.