Vuurwerkbril voor scholieren Gerrit Rietveld College

OotechLeave a Comment

Vuurwerkbril voor scholieren Gerrit Rietveld College

Utrecht, 20 december 2017 – Vandaag hebben de leerlingen van Mavoklas 2M1 en 2M2 van het Gerrit Rietveld College te Utrecht een vuurwerkles gekregen van de 31-jarige Aron van der Linden. Aron is zelf helaas sinds 31 december 1999 blind aan één oog doordat een baby-vuurpijl van een vriendje in zijn oog ontplofte. Veel scholieren zetten tijdens Oud & Nieuw geen vuurwerkbril op, wellicht omdat het niet cool genoeg is? Ook Aron vroeg zijn moeder of hij die ene Oud & Nieuw naar buiten mocht zonder vuurwerkbril op…Tot op de dag van vandaag ondervindt Aron nog dagelijks last van zijn verloren oog.

“Het allerergste van het ongeluk is de onzekerheid over mijn uiterlijk. Mijn hersenen kunnen mijn blinde oog niet goed vertellen wat recht is. Daardoor wijkt mijn oog af naar buiten. Voor een 16-jarige is dat echt vreselijk. Ik had constant het idee dat mensen alleen maar naar mij keken omdat ze mijn oog zo raar vonden. Als een meisje naar mij keek dacht ik: ‘Kijkt ze nou naar me omdat ze mij leuk vindt of omdat ze vindt dat ik een raar oog heb?’ Dat soort gedachten gingen en gaan nog steeds de hele dag door mijn hoofd. Die jarenlange onzekerheid heeft er aardig ingehakt en heb ik nooit helemaal los kunnen laten.”

De vuurwerkbrillen werden aan de klas aangeboden door Gerald Klein Woolthuis, directeur Laméris Ootech: “Wij steunen de campagnes van de oogartsen van harte en roepen dan ook iedereen op om tijdens Oud & Nieuw een vuurwerkbril op te zetten én het Vuurwerkmanifest te ondertekenen. Vuurwerk is heel mooi om naar te kijken, maar het kan ook ongewild vreselijk blijvend letsel veroorzaken. Voorkomen is beter, want genezen kun je dit letsel vaak niet!”

Oproep tot ondertekening Nationaal Vuurwerkmanifest
Al jaren roepen artsenorganisaties, politieke partijen en de grootste verzekeraar Achmea via het nationale vuurwerkmanifest op om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren. Alle organisaties en particulieren die de afgelopen jaren het Vuurwerkmanifest hebben ondertekend pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken én voor het alternatief van centrale vuurwerkshows.

Ruim 1.000 organisaties en meer dan 50.000 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest inmiddels getekend, waaronder oog-, kinder-, en jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, spoedeisende hulp-artsen, de landelijke artsenkoepel KNMG, de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie en Achmea. Ook vanuit de dierensector en de politiek krijgt het manifest steeds meer steun. Organisaties en particulieren kunnen zich nog steeds online via www.vuurwerkmanifest.nl voor een verbod uitspreken. Laméris Ootech sluit zich van harte aan bij het vuurwerkmanifest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *